Subproyectos Toggle_arrow_down 
RitmeNatura.cat - Observacions ocasionals icon

RitmeNatura.cat - Observacions ocasionals

Observacions ocasionals Col·labora en el recull d’informació fenològica de manera puntual: registra els ...
RitmeNatura.cat - Observacions recurrents icon

RitmeNatura.cat - Observacions recurrents

Observacions recurrents La millor manera de recollir informació fenològica: escull una planta o zona a obs...

Observaciones recientes Ver todo

Fotos / Sonidos

20180123_ametller

Observador

xavi-de-yzaguirre

Fecha

Enero 23, 2018

Descripción original

CAT - Brot de les primeres fulles

ESP - Brote de las primeras hojas

ENG - First leaves sprouting

Fotos / Sonidos

20180123_ametller1

Observador

xavi-de-yzaguirre

Fecha

Enero 23, 2018

Descripción original

CAT - Plena floració d'ametller

ESP - Almendro en plena floración

ENG - Bloomed almond tree

Fotos / Sonidos

Observador

xavi-de-yzaguirre

Fecha

Enero 17, 2018

Descripción original

CAT - Inici de la floració de l'ametller: primera flor

ESP - Inicio de la floración del almendro: primera flor

ENG - Beginning of the bloom of the almond tree: first flower

Fotos / Sonidos

Img_20180118_154427

Observador

alvalleve

Fecha

Enero 18, 2018

Lugar

VILARDELL (Google, OSM)

Descripción original

Hemicriptòfit d'entre 5-40 cm. Distribució geogràfica general Lateeurosiberiana. La seva floració és de març a juliol. El mes d'aquesta observació és gener. Espècie medicinal, es coneix com a diürètic. És totalment comestible. S'ha utilitzat com a amanida i es conrea en alguns països.

Fotos / Sonidos

Img_20180101_123006

Observador

xavi-de-yzaguirre

Fecha

Enero 1, 2018

Descripción original

CAT-Primera observació d'abella de l'any (!) sobre romaní florit.

ESP-Primera observación del año de abeja (!) sobre romero en flor.

ENG-First sighting of the year of bee (!) on bloomed rosemary.

ritmenatura Identificación del revisor del proyecto

Apis mellifera

Fotos / Sonidos

Observador

alvalleve

Fecha

Octubre 14, 2017

Lugar

VILARDELL (Google, OSM)

Descripción original

Regne: Animalia. Fílum: Arthropoda. Classe: Insecta. Ordre: Hymenoptera. Família: Vespidae. Subfamília: Vespinae. Gènere: Vespa. Espècie: V. velutina
Lepeletier, 1836

Origen: Xina

Aquesta vespa, igual que altres del seu gènere, s'alimenta d'insectes (formigues, papallones, pugons, etc.), però també d'abelles, encara que aquesta espècie és més agressiva que d'altres. És fàcilment distingible per la seva tòrax i l'abdomen de color negre, exceptuant el quart segment, de color groc. Les seves potes de color marró destaquen pels seus extrems grocs. Les seves ales són d'un color fosc. És una espècie diürna. Està naturalment aclimatada a un medi ambient subtropical temperat. Es troba al continent asiàtic fins al nord de l'Índia i en les muntanyes de la Xina, a les zones geogràfiques on el clima és similar al de l'oest d'Europa.

Fotos / Sonidos

Cua_de_cavall

Observador

alvalleve

Fecha

Noviembre 26, 2017

Lugar

VILARDELL (Google, OSM)

Descripción original

Geòfit de la família de les equisetàcies i del gènere equisetum. Distribució geogràfica general: Pluriregional. És medicinal (diüretic), aprimant i remineralitzant. Conté silici. També és un insectida biològic de baixa acció. Floració de març a maig.

Fotos / Sonidos

Observador

alvalleve

Fecha

Noviembre 24, 2017

Lugar

VILARDELL (Google, OSM)

Descripción original

Macrofaneròfit perennifoli fins a 15m d'alçada o 25m en climes càlids. Únic representant europeu de la família de les Lauràcies i del gènere Laurus. Presenta un tronc llis i grisenc. Les branques són verdoses i rectes. Les fulles, amb una mida aproximada de 10 x 4 cm, són de color verd fosc i brillant a l'anvers i de tot mat i més pàl·lid al revers. Són persistents, coriàcies, enteres, simples, alternes i amb un peciól curt, aproximandament d'1 cm, i vermellós. Tenen un àpex agut i presente cèl·lules oleíferes, que els donen el caràcter aromàtic abans esmentat. Tenen nervació pinnada, i el nervi principal és ben visible a l'anvers i prominent al revers. La fulla únicament té pèls a prop de l'axil·la.
Les inflorescències es reuneixen en petites umbrel·les axil·lars envoltades per un involucre subglobós que conté de 3 a 6 flors, grogoses o blanquinoses. Les flors són petites, actinoformes i tenen un periant de 4 peces oblongues i caduques de 3-4,5 x 1,5-2 mm, dioiques; és a dir, que són unisexuals, i hi ha exemplars masculins i femenins. Les masculines tenen l'androceu format per 8 a 14 estams groguencs d'un 3 mm que tenen anteres arrodinides amb un parell de necgaris oposats a la base; aquestes anteres s'obren per unes valves que fan fin a 1.2 mm. Les femenines tenen 4 pètals i un pistil verd que acaba en un estil curt i un estigma trígon. L'arrel és axonoforma.
El fruit és en baia, carnós, ovoide, d'1 a 1,5 cm de longitud, agut i amb restes del receptacle. Correspon a l'habitat 44.515+ Lloredes o vernedes amb llor (Laurus nobilis) de la terra baixa catalana. A la zona d'observació s'han realitzat plantacions de plataners on en un període de primera sucessió hi havia vernedes. Presenta un problema de conservació, ja que a més l'hàbitat presenta una alteració del règim de la riera propera i la proximitat d'aquest hàbitat a una zona urbana (amb la consegüent degradació o destrucció). Hauríen de preservar-se curosament els pocs exemples que encara en queden. L'àrea biogeogràfica que ocupa és el de la terra baixa (contrades mediterrànies subhumides). Ocupa fondalades càlides i humides. El clima on es desenvolupa és el mediterrani marítim subhumit. Creix sobre substrats diversos i necessita sòls poc o molt profunds però sobretot humits. Tipus d'HIC 91E0 Vernedes i altres boscos de ribera afins (Alno-Padion). És una espècie medicinal. Les fulles contenen: oli essencial (1 a 3,0%). Monoterpens, com eucaliptol, alfa i beta-pinè, citral i metilcinamat. Lactones sesquiterpèniques. Deshidrocostulactona, costunòlit, eremantina, laurenbiòlit. Alcaloides isoquinoleínics: reticulina i per últim, tanins. Els fruits contenen: Oli essencial (1 a 4,0%). Monoterpens, com eucaliptol, alfa i beta-pinè, citral i metilcinamat. Lactones sesquiterpèniques (principi amarg). Deshidrocostulactona, costunòlit, eremantina, laurenbiòlit. Alcaloides isoquinoleínics. Reticulina. Tanins i olis (25-55%). Triglicèrids d'àcids grassos: làuric, palmíntic, oleic i linoleic.La Comissió Edel Ministeri de Sanitat alemany no ha aprovat cap indicació del llorer per a usos medicinals. Els usos tradicionals són:

Ús intern: antiespasmòdic, hepàtic i carminatiu. Expectorant bronquial, antiarterioscleròtica, antireumàtic i diüretic.

Ús extern: antireumàtic, pell i regulador de la menstruació.

Tractament capilar: És utilitzat amb un efecte regenerador del cuir cabellut i també per combatre la caspa, la seborrea i altres alteracions relacionades amb la caiguda dels cabells. L'oli essencial està present en molts productes de perfumeria per la seva riquesa en aromes i, no tan sols per aquest motiu, sinó també pels seus efectes curatius, explicats anteriorment, en cremes i locions.
Veterinari: Tradicionalment s'ha fet servir una mantega confeccionada a partir dels fruits per combatre els paràsits.
Accions farmacològiques: L'oli essencial té un efecte antisèptic, expectorant i espasmolític. Com a remei d'ús extern, és pediculicida i rubefaent. Popularment també s'ha utilitzat com a antihemorroïdal i com a remei per provocar l'evacuació menstrual de les dones. El principi amarg del llorer (lactones sesquiterpèniques) presenta una acció digestiva, estimula la gana i ajuda a evacuar la bilis.
Toxicitat: l'oli essencial i els alcaloides poden provocar una acció tòxica en el sistema nerviós. A conseqüència de la presència de lactones i tanins, les infusions en grans dosis poden causar una irritació de la mucosa gàstrica. També el contacte amb la pellprodueix en alguns casos fotosensibilització (reaccions dermatològiques a conseqüència del contacte amb la llum solar) en persones al·lèrgiques, que s'han d'abstenir de consumir-ne, encara que estigui cuit.
El problema més greu és la confusió amb el llorer-cirer, que conté bastants heteròsids cianogènics.
Contraindicacions Es recomana abstenir-se de prescriure olis essencials per via interna durant l'embaràsi la lactància, i també a menors de sis anys o a pacients amb gastritis, úlcera gastroduodenal, síndrome d'intestí irritable, colitis ulcerosa, malaltia de Crohn, hepatopaties, epilepsia, Parkinson o altres afeccions neurològiques.
Tampoc no s'ha d'administrar ni aplicar per via externa a menors de sis anys ni a persones amb al·lèrgies respiratòries o amb hipersensibilitat coneguda a aquests olis essencials.
Observacions: Recol·lecció i conservació: les fulles s'haurien de recollir després de la floració, encara que es poden agafar durant tot l'any. Els fruits s'han de recol·lectar quan estan ben madurs. S'han d'assecar a l'ombra i cal guardar-los en recipients tancats en un lloc fosc i eixut.

Fotos / Sonidos

Observador

alvalleve

Fecha

Noviembre 19, 2017

Lugar

VILARDELL (Google, OSM)

Descripción original

Macroneròfit perennifoli del regne Planteae, de la família Caprifoliàcies i del gènere Viburnum. Té flors petites, blanques o lleugerament rosades que es disposen formant corimbes i d'uns 6 mm, amb la corol·la en forma de campana oberta en 5 lòbuls, amb 5 estams inserits a la corol·la i agrupades en corimbes densos als extrems de les branques. La floració es produeix a les darreries de l'hivern o a l'inici de la primavera, si bé pot començar força abans i acabar força més tard. Els fruits són drupes d'uns 5-6 mm que maduren al començament de l'hivern i tenen un color blavós metàl·lic. Ocupa vessants preferentment solells dels terrenys muntanyosos suaus. El clima on es desenvolupa és el mediterrani marítim, relativament càlid i amp poca amplitud tèrmica. Creix sobre substrats diversos, generalment sobre roques àcides, preferentment granit i necessita sòls sorrencs, oligotròfics i fàcilment erosionables. Està fortament lligat al l'hàbitat dels alzinars, carrascars i boscos esclerofil·les i laurifolis. Espècie medicinal. Principi actiu Viburnina i tanins. Propietats febrífugues, antifebrils i antipirètiques. Els fruits s'han utilitzat com a purgants contra l'estrenyiment. La tintura de marfull s'està utilitzant actuament en fitoteràpia com a remei per a la depressió.

Fotos / Sonidos

Observador

xavi-de-yzaguirre

Fecha

Noviembre 22, 2017

Descripción original

CAT - Maduració de fruits de llentiscle

ESP - Maduración de frutos de lentisco

ENG - Lentisk fruits ripening (changing red color into black)

Fotos / Sonidos

Observador

xavi-de-yzaguirre

Fecha

Noviembre 22, 2017

Descripción original

CAT - Senescència foliar de vinya

ESP - Senescencia foliar de viña

ENG - Withering leaves of common grape

Fotos / Sonidos

Qué

Platanus × hispanica Platanus ×hispanica

Observador

xavi-de-yzaguirre

Fecha

Noviembre 22, 2017

Descripción original

CAT - Plàtan senescent amb fruits

ESP - Plátano de sombra con fruto

ENG - Plane tree. Withering leaves with fruits

Fotos / Sonidos

Observador

xavi-de-yzaguirre

Fecha

Noviembre 22, 2017

Descripción original

CAT - Olivera amb olives madures

ESP - Olivo con aceitunas maduras

ESG - Olive tree with ripening olives

Fotos / Sonidos

Observador

xavi-de-yzaguirre

Fecha

Noviembre 22, 2017

Descripción original

CAT - Flors marcides i grups de llavors d'olivarda

ESP - Flores marchitas y grupos de semillas de olivarda

ENG - Withering flowerheads and seed heads of yellow fleabane

Fotos / Sonidos

Observador

xavi-de-yzaguirre

Fecha

Noviembre 22, 2017

Descripción original

CAT - Fulles senescents de fonoll

ESP - Hojas senescentes de hinojo

ENG - Fennel withering leaves

Fotos / Sonidos

Observador

xavi-de-yzaguirre

Fecha

Noviembre 22, 2017

Descripción original

CAT - Segona florida de l'any de fonoll !

ESP - Segunda floración del año de hinojo !

ENG - Fennel flowering twice this year !

Fotos / Sonidos

20171122_cirerer113816

Observador

xavi-de-yzaguirre

Fecha

Noviembre 22, 2017

Descripción original

CAT - Fulles de cirerer virant a colors tardorals

ESP - Hojas de cerezo virando a colores tardorales

ENG - Cherry tree leaves changing colours due to autumn

Fotos / Sonidos

Observador

xavi-de-yzaguirre

Fecha

Noviembre 22, 2017

Descripción original

CAT - Senescència foliar de cirerer

ESP - Senescencia foliar de cerezo

ENG - Withering leaves of cherry tree

Fotos / Sonidos

Observador

xavi-de-yzaguirre

Fecha

Noviembre 22, 2017

Descripción original

CAT - Arç blanc amb fruit

ESP - Espino albar con fruto

ENG - Common hawthorn with fruits

Fotos / Sonidos

Observador

alvalleve

Fecha

Noviembre 24, 2017

Lugar

VILARDELL (Google, OSM)

Descripción original

Macrofaneròfit caducifoli fins a 40m d'alçada, d'escorça grisenca que cau en plaques irregulars, deixant el tronc amb taques clares molt característiques. Fulles palmades grans amb 3-7 lòbuls. Flors masculines i femenines separades, petites, sense pètals i reunides en grups esfèrics i pedunculants, fruits secs amb pèls a la base. Floració d'abril a juny. Distribució geogràfica general: Introduït (Pluriregional).

Fotos / Sonidos

Qué

Quercus pubescens Willd Quercus pubescens

Observador

alvalleve

Fecha

Noviembre 22, 2017

Lugar

VILARDELL (Google, OSM)

Descripción original

Macrofaneròfit caducifoli de la família de les Fagàcies i del gènere Quercus. Amb els branquillons joves coberts de pèls Fulles de 4-12 cm, blanes, amb els lòbuls profunds i ordinàriament obtusos, cobertes de pèls a la cara inferior, pecíols de 5-12 mm, glans sèssils o amb un peduncle molt curt.Les fulles són subcoriáceas, marcescents, oblongo-obovades, 4-12 x 2-7 cm; marges extremadament lobulats, 5-8 lòbuls de cada costat; àpex arrodonit, base arrodonida o en forma de cor. La floració es produeix d'abril a juny. Es troba a l'àrea biogreogràfica de la muntanya mitjana, principalment estatge submontà. L'hàbitat apareix en vessants d'orientacions diverses, habitualment amb bona insolació, però que defuig tant els costers extremadament secs i càlid com les obagues molt fredes. El clima on es desenvolupa és el medioeuropeu submediterrani o mediterrani marítim. Creix sobre substrats silicis i necessita sòls àcids o acidificats.

Fotos / Sonidos

Observador

alvalleve

Fecha

Noviembre 22, 2017

Lugar

VILARDELL (Google, OSM)

Descripción original

Camèfit (Nanofaneròfit) de la família de les Liliàcies i del gènere Ruscus. Té rizomes subterranis dels que surten tiges florals masculins o femenins, en tots dos casos presenta dos tipus de tiges, els normals són llisos i arrodonits, mentre que els altres tenen falses fulles (filocladios), de manera ovolanceolada de 2 a 3 cm de longitud i acabades amb una punta rígida i punxant. Les fulles veritables són molt petites, com escames que normalment passen desapercebudes, apareixen en les aixelles i tenen entre 3 i 4 mm de longitud. Tota la planta fa la fotosíntesi a excepció de les fulles veritables que es desprenen ràpidament. Les flors són petites, verdoses o violàcies, situades al centre amb sis tèpals en dos verticils; les femenines són tricarpelares amb ovari súper mentre les masculines tenen tres estams soldats pels filaments, la pol·linització es fa per mitjà dels insectes (entomógama); floreix a l'hivern ia la primavera, mentre que a la tardor i hivern, a les plantes femenines, apareix el fruit en forma de baia vermella de 10 a 12 mm de diàmetre amb dos llavors i que destaca sobre el verd fosc de la planta; la disseminació es fa per mitjà de les deposicions dels animals que mengen els fruits (endozoócora). La seva floració és del febrer a l'abril. Es troba a l'area biogeogràfica de la terra baixa: contrades marítimes subhumides (i muntanya mediterrània marítima) Ocupa vessants preferentment solells dels terrenys muntanyosos suaus. El clima on es desenvolupa és el mediterrani marítim, relativament càlid i amp poca amplitud tèrmica. Creix sobre substrats diversos, generalment sobre roques àcides, preferentment granit i necessita sòls sorrencs, oligotròfics i fàcilment erosionables. Està fortament lligat al l'hàbitat dels alzinars, carrascars i boscos esclerofil·les i laurifolis. Espècie medicinal. S'utilitza contra hemorroides i varius, gràcies als seus components que són vasoconstrictores i antiinflamatòries. S'aplica en forma externa i s'utilitza seu rizoma, la seva arrel i fulles. S'utilitza contra hemorroides i varius, gràcies als seus components que són vasoconstrictores i antiinflamatòries. S'aplica en forma externa i s'utilitza seu rizoma, la seva arrel i fulles. Redueix també la cel·lulitis i en contenir rutósido, ajuda a les cames varicoses i cansades; també ajuda contra la flebitis i millora la circulació. També és bon diürètic i posseeix propietats febrífugas. Molt recomanable contra els càlculs de la vesícula, ajuda a la febre i contra la gota i l'artritis, ja que ajuda a eliminar l'àcid úric, propiciant una major sudoració. Conté gran quantitat de tanins, els glucòsids, la resina, el calci i el potassi. Contraindicacions:
No s'ha d'administrar durant l'embaràs o lactància. Els gotims, consumides per nens, provoquen vòmit, diarrees i convulsions. En molts països, les seves branques amb filocladios (tiges aplanades que semblen fulles) de color verd fosc i fruits vermell brillant s'utilitzen com a decoració nadalenca. El galzeran gràcies a la seva consistència dura és emprat com "escombra" o més aviat "raspall" per netejar per dins els barrils de vi un cop s'han buidat.

Fotos / Sonidos

Observador

alvalleve

Fecha

Noviembre 22, 2017

Lugar

VILARDELL (Google, OSM)

Descripción original

Macrofaneròfit caducifoli de la família de les Fagàcies i dels gènere Quercus. Pot arribar fins a 35 m o més d'altura, té una copa bastant regular, més o menys aovada o arrodonida i tronc d'escorça grisenca o marronosa, molt esquerdada en els exemplars vells. Les fulles són caduques, alternes, simples, amb el marge fes en lòbuls arrodonits i de contorn més o menys oval, tenen en canvi un pecíol més desenvolupat, de fins a 2,5 cm, s'estrenyen en falca o acaben en forma arrodonida a la base, sense auriculas i conserven alguns pèls en la seva cara inferior, especialment en l'aixella o trobada dels nervis. Les flors femenines i els fruits neixen asseguts sobre les branquetes o sobre peduncles molt curts i no són mai penjants; la gla és ovoide i té el boll amb abundants escates. Es troba a l'àrea biogeogràfica de la terra baixa: contrades mediterrànies subhumides i la muntanya mediterrània marítima. Ocupa vessants obacs i fons de vall. A les àrees muntanyenques aquesta mena de boscos es poden fer en orientacions intermèdies i en solells. El clima on es desenvolupa és el mediterrani marítim subhumit o mediterrani muntanyenc subhumit. Creix sobre substrats diversos i necessita sòls profunds i madurs, amb un horitzó orgànic superficial ben desenvolupat.

Fotos / Sonidos

20170903_punica_granatum_2

Qué

Granado Punica granatum

Observador

xavi-de-yzaguirre

Fecha

Septiembre 3, 2017

Descripción original

CAT-Magraner amb fruit immadur.

ESP-Granado con fruto inmaduro.

ENG-Pomegranate with growing fruit.

Fotos / Sonidos

20170824_sambucus

Observador

xavi-de-yzaguirre

Fecha

Agosto 24, 2017

Descripción original

CAT - Saüc amb fruits

ESP - Saúco con frutos

ENG - Eldelberry with fruits

Fotos / Sonidos

20170830_ar%c3%a7_blanc_1

Observador

xavi-de-yzaguirre

Fecha

Agosto 30, 2017

Descripción original

CAT-Fruits d'arç blanc madurant

CAST-Frutos de espino albar madurando

ENG-Common hawthorn fruits ripening

Fotos / Sonidos

20170817_prunus_spinosa

Observador

xavi-de-yzaguirre

Fecha

Agosto 17, 2017

Descripción original

CAT-Fruits d'aranyoner
ESP-Frutos de endrino
ENG-Fruits of blackthorn

Fotos / Sonidos

20170908_082748

Observador

jaume-piera

Fecha

Septiembre 8, 2017 08:27 AM CEST

Descripción original

Demo2

Fotos / Sonidos

Observador

jaume-piera

Fecha

Junio 10, 2017

Descripción original

CAT
Una cleòpatra mascle (taca discal a les ales taronja) observada prop del punt d'informació de Can Maçana

ENG
A male Cleopatra (stain orange disc in the wings) observed near the information point of Can Maçana

ESP
Una Cleopatra macho (mancha discal en las alas naranja) observada cerca del punto de información de Can Maçana

Fotos / Sonidos

Observador

jaume-piera

Fecha

Junio 10, 2017

Descripción original

CAT
Cant de rossinyol

ENG
Singing Nightingale

ESP
Canto de ruiseñor

Más observaciones

Acerca de

RitmeNatura.cat - Segueix el ritme de la Natura Visió RitmeNatura.cat és el portal digital que permet a ciutadans, gestors i polítics compartir i consultar informació fenològica a Catalunya. Els participants a RitmeNatura.cat formen una comunitat que disposa d'eines de comunicació entre actors dins del portal. La iniciativa ha sorgit del projecte europeu Ground Truth 2.0, però ...más ↓
2098-mini ritmenatura creó este proyecto el 19 de julio de 2017

¿Es inapropiado, spam u ofensivo? Añadir una advertencia

Logo-eee-15px
Insertar un widget para este proyecto en su página web
Logo-eee-15px