Crepidula fornicata L.

Crepidula_fornicata_01 Crepidula_fornicata_02

Descripció 1

Petxina ovalada, de fins a 50 mm de longitud i 25 mm d'alt, amb una espira molt reduïda. Obertura amb un envà (septe) que s'estén fins a la meitat de la seva longitud. Petxina llisa amb línies irregulars de creixement. Color blanc, crema, groc o rosat amb ratlles o taques de color vermell o marró. El septe és blanc, i la resta de la superfície interna és de color canyella.

Biologia 1

Espècie hermafrodita proterandra, comencen sent mascles per canviar després a femelles. Les femelles poden generar uns 200.000 ous i fer entre 2 i 4 postes a l'any, segons la temperatura. Període de posta de febrer a octubre amb un punt màxim al maig-juny. S'alimenten de fitoplàncton i matèria orgànica en suspensió, fet pel qual desenvolupen grans poblacions, a diferència dels patèl·lids, que s'alimenten per pastura.

Hàbitat 1

Prefereixen zones protegides a l'onatge, en badies poc profundes i zones intermareals, on estan exposades a fluctuacions ràpides de temperatura i salinitat. Les poblacions d'Europa estan principalment a les regions submareals, entre 0 i 20 m, encara que poden arribar als 60 m de profunditat. En gran varietat de substrats, més abundant a les zones fangoses o de composició mixta.

Fonts 1

Catàleg espanyol d'espècies exòtiques invasores

Catàleg Español d'Espècies Exòtiques Invasores - Invertebrats no artròpodes 1

http://www.mapama.gob.es/es/biodiversidad/temas/conservacion-de-especies/especies-exoticas-invasoras/ce_eei_invertebrados_na.aspx

Fuentes y Créditos

  1. (c) INVASORES - administrador, algunos derechos reservados (CC BY-SA)

Más Información

NatuSfera Mapa