Carcinus maenas L.

Cranc atlàntic
Carcinus_maenas_01 Carcinus_maenas_02

Descripció 1

Cranc de grandària mitjana (adults fins a 6 cm de llarg i 9 d'ample). Closca en forma de pentàgon, lleugerament bombada i llisa, amb cinc espines laterals a cada costat de la vora frontal. Pinces grans i asimètriques. Potes amples en forma de paletes, llevat de l'últim parell, el dígit de les quals és agut. Color marró o verdós, amb pinces i potes des del color groguenc fins a l’ataronjat.

Biologia 1

Es reprodueix en hivern i a principis de primavera, justament després de la muda. La fecundació dels òvuls té lloc bastant després de la còpula, a l'ovari o en una cavitat incubadora especial. Les femelles porten els ous fins a que desclouen les larves. Omnívor voraç amb una tolerància àmplia a variacions de salinitat, temperatura de l'aigua i tipus d'hàbitat. És conegut principalment per ser un depredador de mol·luscs.

Hàbitat 1

Habita zones intermareals i submareals fins a 200 m de profunditat, en gairebé tots els substrats i ambients, estuaris, zones fangoses, sorrenques, tolls intermareals, entre roques i algues. Pot trobar-se freqüentment parasitat pel cirrípede Sacculina carcini, especialment sobre els exemplars que habiten les zones infralitorals.

Fonts 1

Catàleg espanyol d'espècies exòtiques invasores i Fitxes documentals de les EEI del RD 630/2013 (GEIB)

Catàleg Español d'Espècies Exòtiques Invasores - Crustacis 1

http://www.mapama.gob.es/es/biodiversidad/temas/conservacion-de-especies/especies-exoticas-invasoras/ce_eei_crustaceos.aspx

Fuentes y Créditos

  1. (c) INVASORES - administrador, algunos derechos reservados (CC BY-SA)

Más Información

NatuSfera Mapa