Harmonia axyridis (Pallas, 1773)

Marieta asiàtica, marieta, marieta arlequí
Harmonia_axyridis_01 Harmonia_axyridis_02 Harmonia_axyridis_03

Descripció 1

Marieta de cos ovalat i convex, grandària de 7 o 8 mm de llarg i de 4 a 7 mm d'ample. Cap negre, groc, o negre amb marques grogues. Dorsal del protòrax de color crema amb taques negres, que poden ser 4 punts negres, 2 línies corbes, una marca negra en forma de M o un trapezi negre. Èlitres vermells, grocs-ataronjats o, fins i tot, negres. Nombre variable de punts negres a la coberta (0-21).

Biologia 1

S'alimenta de diversos tipus d'insectes, com ara pugons, cotxinilles, etc., així com de fruites i pol·len. Pot tenir fins a 4 generacions a l'any, i produir, cada femella, fins a 3.800 ous al llarg de la seva vida. Durant els períodes de cria, els adults poden migrar llargues distàncies, la qual cosa n'afavoreix l'èxit colonitzador.

Hàbitat 1

Zones agrícoles, boscos naturals, zones riberenques, plantacions forestals, zones urbanes (distribuïda àmpliament). Colonitza una gamma àmplia d'hàbitats. Tendeixen a passar l'hivern als edificis, on es s'estableixen en llocs foscos i aïllats.

Fonts 1

Catàleg espanyol d'espècies exòtiques invasores i Fitxes documentals de les EEI del RD 630/2013 (GEIB)

Catàleg Español d'Espècies Exòtiques Invasores - Artròpodes no crustacis 1

http://www.mapama.gob.es/es/biodiversidad/temas/conservacion-de-especies/especies-exoticas-invasoras/ce_eei_artropodos_nc.aspx

Fuentes y Créditos

  1. (c) INVASORES - administrador, algunos derechos reservados (CC BY-SA)

Más Información

NatuSfera Mapa