Agave americana L.

Pita, Maguei, Pitera comú, Pitaco
Agave_americana_01 Agave_americana_02 Agave_americana_03

Descripció 1

Planta rizomatosa, de gran vigor. Aspecte robust. Perenne. Fulles carnoses de color cendra distribuïdes en forma de roseta basal que poden arribar fins als 2 m, de caràcter espinós en marges i àpex, acabades en espines d'uns 3 cm. Les flors són de color groc pàl·lid i es distribueixen en gran quantitat al llarg d'una tija que pot arribar fins als 10 m (panícula). Es produeixen en la maduresa de la planta (10 anys), i la roseta que ha emès la tija florífera mor després de la floració.

Biologia 1

Reproducció sexual per llavors (negres, aplanades, nombroses) i asexual per rizomes. Floració entre juliol i setembre. La planta mor després. Pol·linització́ per lepidòpters o ratapinyades. Prefereix parcel·les lluminoses i sòls ben drenats, i colonitza aquestes zones mitjançant propàguls transportats per l'escorrentia superficial, que es fixen en el substrat i donen lloc a nous exemplars. Molt resistent a la sequera i a les altes temperatures. Aguanta gelades lleugeres si no són molt freqüents.

Hàbitat 1

Planta termòfila amb gran capacitat de colonització, amb presència en nombrosos hàbitats. Zones rocoses, penya-segats, sistemes dunars i, fins i tot, camps de cultiu, encara que generalment es troba en àrees properes a la costa, preferiblement en sòls sorrencs. Habitual al llarg de camins i a la vora d'algunes parcel·les. Apareix en matolls degradats i marges de vies de comunicació́ a zones costaneres de baixa altitud. Poc abundant en hàbitats forestals.

Fonts 1

Catàleg espanyol d'espècies exòtiques invasores, Projecte invasIBER, Atles de les plantes al·lòctones invasores a Espanya.

Catàleg Español d'Espècies Exòtiques Invasores - Flora 1

http://www.magrama.gob.es/es/biodiversidad/temas/conservacion-de-especies/especies-exoticas-invasoras/ce_eei_flora.aspx

Fuentes y Créditos

  1. Adaptado por INVASORES - administrador de un trabajo de (c) cartotragsatec, algunos derechos reservados (CC BY), http://natusfera.gbif.es/guide_taxa/467

Más Información

NatuSfera Mapa