Alburnus alburnus (Linnaeus, 1758)

Alburn
Alburnus_alburnus_01_compr Alburnus_alburnus_02_compr

Descripció 1

Espècie de petita grandària que sol arribar als 15 cm, amb una llargària màxima de 25 cm. Cos allargat i comprimit lateralment. Aleta dorsal situada més prop del començament de la caudal que no pas del musell. Boca súpera. Peduncle caudal llarg i estret. Aleta dorsal curta, amb 8 radis ramificats, i aleta anal llarga, d'entre 16 i 19 radis ramificats. Escames grans, entre 47 i 52 a la línia lateral.

Biologia 1

Maduresa sexual des del primer any, preferentment als 2 anys d'edat. Fresa de novembre a maig, sobre algues o graveta. Fecunditat alta, amb posades d'entre 100 i 2.000 ous, la qual cosa afavoreix l'existència d'altes densitats. Alimentació omnívora, molt voraç, amb gran espectre d'alimentació: des de zooplàncton, crustacis o insectes fins a peixos petits.

Hàbitat 1

Espècie introduïda en rius i embassaments, amb una fàcil adaptabilitat a noves condicions. Ocupa preferentment la part superficial de la columna d'aigua, on sol alimentar-se, formant moles de peixos. Temperatura òptima de l'aigua varia entre 18 i 20°C, amb una tolerància màxima fins els 30. Prefereix aigües clares, ben oxigenades i amb una mica de corrent.

Fonts 1

Catàleg espanyol d'espècies exòtiques invasores, Atles i Llibre vermell dels peixos continentals d'Espanya

Catàleg Español d'Espècies Exòtiques Invasores - Peixos 1

http://www.magrama.gob.es/es/biodiversidad/temas/conservacion-de-especies/especies-exoticas-invasoras/ce_eei_peces.aspx

Fuentes y Créditos

  1. Adaptado por INVASORES - administrador de un trabajo de (c) cartotragsatec, algunos derechos reservados (CC BY), http://natusfera.gbif.es/guide_taxa/41

Más Información

NatuSfera Mapa