Amandava amandava (Linnaeus, 1758)

Múnia roig
Amandava_amandava_01 Amandava_amandava_02

Descripció 1

Au petita, d'uns 10 cm d'alçada i 10 g de pes. Plomatge cridaner dels mascles durant la cria, color vermell intens amb tints verdosos a la corona i a l'esquena, i ratlles blanques sota els ulls. El bec, igualment vermell, és fort, gruix i cònic, amb una zona amb un to negre a la base del culmen. Les ales i flancs, de color vermell fosc, presenten punts blancs. Cua curta i arrodonida, amb plomes negres. Les femelles presenten el pit i el ventre de color groc ataronjat brillant.

Biologia 1

Quan s'aparien, els mascles mostren agressivitat envers altres mascles i femelles de la mateixa espècie. Cria a la tardor, i poden dur a terme diverses postes cada temporada, de 4 a 6 ous per posta. La seva alimentació és omnívora i molt variada: llavors, fruits, plantes i insectes.

Hàbitat 1

Nidifiquen en zones de ribera amb vegetació palustre, però també apareixen en arrossars, cultius de regadiu, etc. És un ocell d'hàbits gregaris quan no és l'època de reproducció, que pot formar bandades de fins a 100 membres.

Fonts 1

Catàleg espanyol d'espècies exòtiques invasores i Fitxes documentals de les EEI del RD 630/2013

Catàleg Español d'Espècies Exòtiques Invasores - Aus 1

http://www.magrama.gob.es/es/biodiversidad/temas/conservacion-de-especies/especies-exoticas-invasoras/ce_eei_aves.aspx

Fuentes y Créditos

  1. Adaptado por INVASORES - administrador de un trabajo de (c) cartotragsatec, algunos derechos reservados (CC BY), http://natusfera.gbif.es/guide_taxa/152

Más Información

NatuSfera Mapa