Ameiurus melas (Rafinesque, 1820)

Peix gat negre, peix gat

Descripció 1

Siluriforme de petita grandària, que a Espanya no sol superar els 40 cm de longitud. Pot arribar fins als 10 anys d'edat. Cos sense escames, recobert per una mucositat abundant. Color negrós excepte a la zona del ventre (groguenca). Destaquen la grandària del cap i la boca, al voltant de la qual hi ha quatre parells de llargues barbetes. Dues aletes dorsals, la segona de les quals és adiposa, són d'aspecte similar a la dels Salmònids.

Biologia 1

Maduresa sexual a partir del segon any. Fresa de març a juliol, a temperatures superiors als 18 o 21°C, mitjançant l'excavació de clots d'uns 16 cm al fons, en els quals dipositen entre 2.000 i 5.000 ous. Eclosió entre els 4 i 10 dies, i els alevins són custodiats principalment pel pare, fins a les 2 setmanes. Peix bentònic que forma grans grups amb activitat nocturna. És un omnívor voraç: depredador de peixos, ous, alevins, larves d'insecte, mol·luscs, crustacis i, fins i tot, amfibis i vegetals.

Hàbitat 1

Penetra fàcilment pels trams mitjans i baixos dels rius, i també en llacunes i aigües en calma, amb abundant vegetació, fons tou i corrent lent. Pot sobreviure en períodes de sequera, enterrat en llits de riu llimosos i, fins i tot, en aigües amb alta terbolesa, una baixa concentració d'oxigen i una alta contaminació i temperatura (de 8 a més de 30oC). Té una alta facilitat per adaptar-se a nous ambients.

Fonts 1

Catàleg espanyol d'espècies exòtiques invasores, Atles i Llibre vermell dels peixos continentals d'Espanya

Catàleg Español d'Espècies Exòtiques Invasores - Peixos 1

http://www.magrama.gob.es/es/biodiversidad/temas/conservacion-de-especies/especies-exoticas-invasoras/ce_eei_peces.aspx

Fuentes y Créditos

  1. Adaptado por INVASORES - administrador de un trabajo de (c) cartotragsatec, algunos derechos reservados (CC BY), http://natusfera.gbif.es/guide_taxa/29

Más Información

NatuSfera Mapa