Asparagopsis armata (Harvey, 1855)

Asparagopsis_armata_01 Asparagopsis_armata_02

Descripció 1

Alga de color rosat. Gametòfit format per un eix central cilíndric d'1 mm d'ample i fins a 30 cm d'alçada, ramificat irregularment principalment a la part superior. Prop de la base forma branques estoloníferes, espinoses i amb forma d'arpó. Mates esfèriques amb aspecte de cotó, filamentoses i molt ramificades.

Biologia 1

Gran capacitat de reproducció vegetativa. Espècie anual amb cicle de vida heteromòrfic alternant entre una fase gametofítica i una esporofítica, que pot viure al mateix hàbitat. Espècie oportunista que s'expandeix de diferents maneres: en la fase gametofítica s'enganxa al material flotant, i en la fase esporofítica es dispersa per flotació. Absència de depredadors en produir substàncies tòxiques i amb ràpida taxa de creixement.

Hàbitat 1

En la fase gametofítica creix sobre substrats durs o, com epífita, sobre altres algues. En zones ben il·luminades de l’infralitoral superior i amb cert grau d'hidrodinamisme. En la fase esporofítica comparteix aquest hàbitat i pot estendre's a zones més profundes del circalitoral. Sobreviu entre els 5 i 25oC, amb un creixement òptim a temperatures d'entre 9 i 23oC. La temperatura és el principal factor limitant per a la seva expansió.

Fonts 1

Catàleg espanyol d'espècies exòtiques invasores, Projecte invasIBER.

Catàleg Español d'Espècies Exòtiques Invasores - Algues 1

http://www.magrama.gob.es/es/biodiversidad/temas/conservacion-de-especies/especies-exoticas-invasoras/ce_eei_algas.aspx

Fuentes y Créditos

  1. Adaptado por INVASORES - administrador de un trabajo de (c) cartotragsatec, algunos derechos reservados (CC BY), http://natusfera.gbif.es/guide_taxa/45

Más Información

NatuSfera Mapa