Azolla filiculoides Lam.

Azol·la, falguera d'aigua.
Azolla_filiculoides_01_compr Azolla_filiculoides_02_compr

Descripció 1

Petita falguera aquàtica perenne, flotant (no arrelada), de fins a 10 cm, amb nombroses arrels simples de fins a 6 cm i tiges molt ramificades totalment cobertes de fulles. Color verd, que esdevé carmesí a la tardor i a l'hivern. Fulles bilobulades, imbricades, formades per dos lòbuls, el superior amb nombrosos pèls proveïts de papil·les, amb el marge hialí ample. Megàspores amb tres flotadors.

Biologia 1

Espècie termòfila que es reprodueix vegetativament per fragmentació. Reproducció sexual escassa. Pot esporular entre els mesos de juliol i setembre, i els protal·lus de la qual es formen a partir de les espores flotants. S'associa simbiòticament amb l'alga cianofícia Anabaena azollae, que es sol allotjar en unes cavitats del revers del lòbul superior de les fulles.

Hàbitat 1

Aigües en calma de tolles, estanys i preses, basses de reg, canals, arrossars, tolles artificials i sèquies naturals en llits de barrancs. Temperatura òptima de creixement, de 20 a 22°C, perint per sota de 7°C i per sobre de 42°C. La concentració de fòsfor dissolt a l'aigua és el factor que controla el creixement.

Fonts 1

Catàleg espanyol d'espècies exòtiques invasores, Atles de les plantes al·lòctones invasores a Espanya, Projecte invasIBER.

Catàleg Español d'Espècies Exòtiques Invasores - Flora 1

http://www.magrama.gob.es/es/biodiversidad/temas/conservacion-de-especies/especies-exoticas-invasoras/ce_eei_flora.aspx

Fuentes y Créditos

  1. Adaptado por INVASORES - administrador de un trabajo de (c) cartotragsatec, algunos derechos reservados (CC BY), http://natusfera.gbif.es/guide_taxa/46

Más Información

NatuSfera Mapa