Carpobrotus edulis (L.) N.E. Br

Ungla de mar, herba de tall, bàlsam
Carpobrotus_edulis_01 Carpobrotus_edulis_02

Descripció 1

Planta perenne, carnosa, amb llargues tiges rastreres i base llenyosa. Fulles de color verd viu, de vegades porpra als extrems, amb una textura cèria i secció triangular, d'entre 4 i 13 cm de longitud, amb una secció mitjana en triangle equilàter, molt crasses, erectes o erecto-patents. Flors solitàries, s'obren a ple sol, molt vistoses, d'entre 8 i 10 cm de diàmetre, color porpra, groc o ataronjat. Pètals desiguals; els 3 externs d'entre 20 i 45 mm, oblongs; els 2 interns, menors, amb el marge amplament escariós. Estams grocs. Fruit indehiscent, carnós, amb nombroses llavors.

Biologia 1

Multiplicació vegetativa molt activa i reproducció asexual per agamospèrmia juntament a la producció de fruits per reproducció sexual. Floració a la primavera i principis de l'estiu. La fecundació és al·lògama i entomòfila. Fruits carnosos disseminats per rosegadors i altres animals que se n'alimenten. Fulles amargues, no aptes per al paladar. Les llavors germinen abundantment després dels incendis. Metabolisme CAM.

Hàbitat 1

Zones urbanitzades. Terrenys de conreu i zones verdes d'origen antròpic. Franja litoral halòfila. Penya-segats costaners. Climes temperats, ja que no tolera les gelades moderades o reiterades. Suporta bé la sequera, la salinitat i els substrats sorrencs Necessita exposicions a ple sol.

Fonts 1

Catàleg espanyol d'espècies exòtiques invasores, Projecte invasIBER, Atles de les plantes al·lòctones invasores a Espanya.

Catàleg Español d'Espècies Exòtiques Invasores - Flora 1

http://www.magrama.gob.es/es/biodiversidad/temas/conservacion-de-especies/especies-exoticas-invasoras/ce_eei_flora.aspx

Fuentes y Créditos

  1. Adaptado por INVASORES - administrador de un trabajo de (c) cartotragsatec, algunos derechos reservados (CC BY), http://natusfera.gbif.es/guide_taxa/473

Más Información

NatuSfera Mapa