Caulerpa taxifolia ((M.Vahl) C.Agardh, 1817)

Caulerpa_taxifolia_01 Caulerpa_taxifolia_02

Descripció 1

Macroalga amb frondes erectes (de 6 a 8 mm de diàmetre) en forma de fulla que sorgeixen d'estolons reptants. Frondes aplanades lateralment, amb branquetes laterals o pínnules que s'estrenyen a la base i on es fixen al raquis de cada fronda. Grandària usual de la pínnula d'1 cm, i densitat de 4 a 7 per centímetre del raquis. La grandària de les frondes i les pínnules depèn de la intensitat de la llum (com més profunditat i menys llum, més grandària de la fronda). Poden superar els 2 m. Similar a l'espècie C. racemosa, però amb més longitud i major taxa de creixement.

Biologia 1

Tant reproducció sexual com asexual (fragmentació). La sexual és poc coneguda i la seva expansió es deu principalment a la dispersió de fragments en zones marines costaneres de baixa profunditat (fins als 30 m), on troben les condicions adequades per a l'assentament i proliferació. Creix entre els mesos de juny i setembre a partir dels estolons.

Hàbitat 1

Zones sedimentàries litorals i sublitorals sobre roques i altres substrats: fons sorrencs, fangs, badies tancades, prades de fanerògames i substrats artificials (embarcadors, boies de metall, topalls de goma, canonades de plàstic, etc.). Rang de profunditat d’1 a 35 m, i arriba fins a 100 m. Temperatura òptima d’entre 20 i 30oC. Pot viure en condicions extremes (fora de l'aigua i amb humitat) durant 10 dies. Suporta condicions eutròfiques i aigües contaminades. Suporta la limitació severa de nutrients.

Fonts 1

Catàleg espanyol d'espècies exòtiques invasores, Global Invasive Species Database

Catàleg Español d'Espècies Exòtiques Invasores - Algues 1

http://www.magrama.gob.es/es/biodiversidad/temas/conservacion-de-especies/caulerpa_taxifolia_2013_tcm7-306899.pdf

Fuentes y Créditos

  1. Adaptado por INVASORES - administrador de un trabajo de (c) cartotragsatec, algunos derechos reservados (CC BY), http://natusfera.gbif.es/guide_taxa/513

Más Información

NatuSfera Mapa