Centranthus ruber (L.) DC

Valeriana roja, bàlsam de jardí, herba de Sant Jordi
Centranthus_ruber_1 Centranthus_ruber_2 Centranthus_ruber_3

Descripció 1

Hemicriptòfit. Herbàcia perenne de 30 a 80 cm. Glabra, amb tiges erectes simples o ramificades, llises. Fulles ovals o elípticolanceolades de 8 a 12 cm de llarg i de 2 a 4 d'ample, senceres o una mica dentades, i oposades. Les inferiors peciolades i les superiors sèssils. Flors molt nombroses, vermelles o blanques amb esperó, disposades en corimbes atapeïts que s'allarguen en panícula tricòtoma. Fruit en aqueni glabre.

Biologia 1

Planta herbàcia perenne. Maduresa sexual a l'any de la germinació. Reproducció principal sexual, també per fragments d'arrel. Produeix centenes de llavors que es dispersen pel vent. Poc afectada per plagues i malalties. Prefereix llocs ben assolellats, encara que també en semiombra. Resisteix de manera moderada el fred. Suporta períodes de sequera encara que es desenvolupa millor en ambients humits.

Hàbitat 1

Terrenys de conreu i zones verdes d'origen antròpic. Zones urbanitzades. Matolls de mitjanies. Zones de matoll xerofític del pis basal. Pasturatges i herbassars d'ambients alterats. Boscos de muntanya humits, vegetació en camps de laves i hàbitats rupícoles humits amb predomini del mirambell o la pineda.

Fonts 1

Catàleg espanyol d'espècies exòtiques invasores.

Catálogo Español de Especies Exóticas Invasoras - Flora 1

http://www.magrama.gob.es/es/biodiversidad/temas/conservacion-de-especies/especies-exoticas-invasoras/ce_eei_flora.aspx

Fuentes y Créditos

  1. Adaptado por INVASORES - administrador de un trabajo de (c) cartotragsatec, algunos derechos reservados (CC BY), http://natusfera.gbif.es/guide_taxa/282

Más Información

NatuSfera Mapa