Cyprinus carpio (Linnaeus, 1758)

Carpa
Cyprinus_carpio_compr

Descripció 1

Ciprínid gran, que sovint supera els 70 cm. Boca terminal i protràctil, amb dues barbetes sensorials a cada banda de la boca. Flancs de tons daurats que s'enfosqueixen cap al dors. Aleta dorsal llarga amb un primer radi fort i serrat, de color més fosc. Entre 33 i 40 escames a la línia lateral. Diverses races per cultiu intensiu, la "carpa comuna" presenta tot el seu cos recobert per escames.

Biologia 1

Els mascles maduren generalment un any abans que les femelles; s'estima que aconsegueixen la maduresa sexual als 3 anys. Fresa al final de la primavera o principis de l'estiu, en zones amb escassa profunditat i vegetació abundant. Entre 100.000 i 200.000 ous per kg de pes, que desclouen als 4 dies a una temperatura d'entre 15 i 20°C. Alimentació omnívora (restes vegetals, insectes, crustacis alevins d'altres peixos, etc.), amb predilecció pels invertebrats bentònics.

Hàbitat 1

Prefereix aigües de curs lent o estancades, amb fons llimosos i una temperatura temperada o càlida, sent molt resistent a l'escassetat d'oxigen i a la contaminació de les aigües. Els adults aixequen les arrels, destrueixen la vegetació submergida i enterboleixen l'aigua, que perjudica altres espècies de peixos i altres animals.

Fonts 1

Llibre vermell dels peixos continentals d'Espanya

Catàleg Español d'Espècies Exòtiques Invasores - Peixos 2

http://www.mapama.gob.es/es/biodiversidad/temas/conservacion-de-especies/especies-exoticas-invasoras/ce_eei_peces.aspx

Fuentes y Créditos

  1. Adaptado por INVASORES - administrador de un trabajo de (c) cartotragsatec, algunos derechos reservados (CC BY), http://natusfera.gbif.es/guide_taxa/31
  2. (c) INVASORES - administrador, algunos derechos reservados (CC BY-SA)

Más Información

NatuSfera Mapa