Eichhornia crassipes (C.F.P. Mart.) Solms-Laub.

Jacint d'aigua, eicòrnia.
Eichhornia_crassipes_01_compr Eichhornia_crassipes_02_compr

Descripció 1

Hidròfit flotant herbaci, amb molts estolons amb arrels fasciculades als nusos, penjolls i de color marró negrós. Fins a 1 m d'alçada en llocs favorables. Fulles en rosetes, verd brillants, amb pecíols esponjosos a la base amb un teixit de cel·les farcides d'aire que li permeten surar. Inflorescències en espigues terminals, sostingudes per un peduncle amb espata la base del qual sol estar envoltada per una fulla dilatada. Flores color malva o lila. Fruit en càpsula membranosa, amb tres lòbuls i nombroses llavors a l'interior.

Biologia 1

Floreix de març a juliol. Es reprodueix activament tant per llavor com asexualment (estolons, fragmentació). Les llavors poden conservar la seva capacitat germinativa entre 5 i 20 anys. La il·luminació alta i les oscil·lacions de temperatura afavoreixen la germinació. Colonització ràpida de nous hàbitats en ser transportades pels corrents d'aigua o per les aus (llavors), o bé a causa de l'activitat humana.

Hàbitat 1

Tolles, aiguamolls, pantans, rius, reserves d'aigua i llacs, entre d'altres. Prefereix zones amb poc o cap corrent. Necessita temperatures càlides (òptim entre 22 i 25°C), no suporta temperatures inferiors a -2°C o per sobre de 40°C. No suporta exposicions a ple sol. Resisteix certs nivells de contaminació. Tolera un pH comprès entre 5,5 i 9 i no tolera nivells d'alta salinitat.

Fonts 1

Catàleg espanyol d'espècies exòtiques invasores, Atles de les plantes al·lòctones invasores a Espanya, Projecte invasIBER.

Catàleg Español d'Espècies Exòtiques Invasores - Flora 1

http://www.magrama.gob.es/es/biodiversidad/temas/conservacion-de-especies/especies-exoticas-invasoras/ce_eei_flora.aspx

Fuentes y Créditos

  1. Adaptado por INVASORES - administrador de un trabajo de (c) cartotragsatec, algunos derechos reservados (CC BY), http://natusfera.gbif.es/guide_taxa/47

Más Información

NatuSfera Mapa