Esox lucius (Linnaeus, 1758)

Lluç de riu
Esox_lucius_01_compr

Descripció 1

Supera freqüentment els 70 cm i pot arribar als 30 anys d'edat i a una grandària de més d'1 metre de longitud i 25 kg de pes. Entre 110 i 130 escames a la línia lateral, de color verdós, amb taques groguenques que trenquen la uniformitat dels flancs. Boca de gran grandària, ampla, aplanada i recoberta per fortes dents. L'aleta dorsal se situa a la part posterior del cos, prop de l'aleta caudal i oposada a l'aleta anal.

Biologia 1

Maduresa sexual amb uns 30 cm, als 2 o 3 anys. Reproducció entre gener i març en zones succintes de les ribes amb densa vegetació. La femella pot posar més de 30.000 ous per kg de pes, que desclouen entre 5 o 30 dies després, segons la temperatura de l'aigua. Consumeix invertebrats els primers mesos de vida passant gradualment a consumir peixos, una dieta que esdevé gairebé exclusiva a partir dels 30 cm. Pot menjar també amfibis, rèptils i fins i tot pollastres d'aus.

Hàbitat 1

No duu a terme migracions apreciables i es troba preferentment en zones d'aigües tranquil·les i en calma de rius amb escàs corrent i embassaments, on hi hagi cavitats, roques i vegetació abundant. Aquestes superfícies serveixen per dipositar els ous i refugiar-se els joves de la depredació d'altres espècies i, fins i tot, d'alguns adults de la mateixa espècie. Altament territorial i solitari.

Fonts 1

Catàleg espanyol d'espècies exòtiques invasores, Atles i Llibre vermell dels peixos continentals d'Espanya

Catàleg Español d'Espècies Exòtiques Invasores - Peixos 1

http://www.magrama.gob.es/es/biodiversidad/temas/conservacion-de-especies/especies-exoticas-invasoras/ce_eei_peces.aspx

Fuentes y Créditos

  1. Adaptado por INVASORES - administrador de un trabajo de (c) cartotragsatec, algunos derechos reservados (CC BY), http://natusfera.gbif.es/guide_taxa/32

Más Información

NatuSfera Mapa