Fallopia japonica (Houtt.) (= Reynoutria japonica Houtt.)

Herba nodosa japonesa
Fallopia_japonica_01 Fallpia_japonica_02

Descripció 1

Planta herbàcia perenne, rizomatosa, amb tiges aèries de fins a 3 m d'alçada. Fulles alternes, peciolades, truncades a la base, ovades, d’entre 5 i 14 x 3 i 13 cm. Inflorescències en panícules laxes. Flors amb periant blanquinós, amb 5 tèpals persistents en la fructificació i els 3 externs alats. Androceu amb 8 estams i gineceu amb 3 estils llargs. Fruit de color negre, de 4 x 2 mm aproximadament.

Biologia 1

Floreix d'agost a setembre, sense llavors viables a Espanya. Pol·linització per insectes. Dispersió, produïda sobretot per moviments de terra contaminada amb rizomes. Pot hibridar-se amb altres espècies (Fallopia baldschuanica, Fallopia sachalensis), i augmenta d'aquesta manera la variabilitat genètica. Adaptacions competitives: presència d'òrgans de reserva, rapidesa de creixement d'òrgans vegetatius, fullatge dens que ocasiona ombreig intens, gigantisme i alts rendiments fotosintètics, substàncies al·lelopàtiques i ràpida regeneració de danys produïts en fulles i tiges.

Hàbitat 1

Climes humits o, en ambients mediterranis, sòls amb humitat edàfica. Suporta els freds hivernals intensos i pot no florir a les tardors fredes amb gelades precoces. Prefereix sòls fèrtils, rics en nitrogen. Necessita il·luminacions moderades, i envaeix clars i ribes de medis forestals. En zones ripàries s'afavoreix de l'eutrofització de les aigües, la supressió d'avingudes per obres hidràuliques i la regulació dels rius i destrucció de la vegetació natural.

Fonts 1

Catàleg espanyol d'espècies exòtiques invasores, Atles de les plantes al·lòctones invasores a Espanya.

Catàleg Español d'Espècies Exòtiques Invasores - Flora 1

http://www.magrama.gob.es/es/biodiversidad/temas/conservacion-de-especies/especies-exoticas-invasoras/ce_eei_flora.aspx

Fuentes y Créditos

  1. Adaptado por INVASORES - administrador de un trabajo de (c) cartotragsatec, algunos derechos reservados (CC BY), http://natusfera.gbif.es/guide_taxa/485

Más Información

NatuSfera Mapa