Grateloupia turuturu (Yamada, 1941)

Grateloupia_turuturu_01_compr

Descripció 1

Alga que es fixa al substrat per un disc basal d'entre 5 i 15 mm de diàmetre del qual surt un llarg estípit, de fins a 2 cm, que s'eixampla gradualment en una làmina lanceolada d'entre 10 i 35 cm de llarg i àpexs aguts. El color varia de vermell intens a rosat, en ocasions lleugerament brunificat o descolorit per l'acció del sol, però sense clapejat de taques blanquinoses.

Biologia 1

Creixement ràpid a la primavera i estiu, aconseguint una longitud de fins a 1 m. Creix ràpidament a altes temperatures i tolera disminucions de la salinitat. Les fases microscòpiques i els estadis juvenils de gametòfits i esporòfits es poden fixar a petxines de musclos i ostres. Cicle de vida heteromòrfic alternant entre una fase gametofítica i una esporofítica. Reproducció mitjançant gametòfits i esporòfits amb una morfologia similar i que conviuen als mateixos hàbitats.

Hàbitat 1

Ambients semiexposats i protegits, sobre roques i mol·luscs bivalves, en tolles rocoses de l'intermareal mitjà i plataformes rocoses de l'intermareal inferior i infralitoral. Associada generalment a cultius marins. Afavorida en ambients influenciats per la sorra, en exercir un efecte abrasiu que deixa substrat disponible per ser colonitzat per aquest alga. Presència freqüent en localitats properes a instal·lacions d'aqüicultura i ambients eutrofitzats.

Fonts 1

Catàleg espanyol d'espècies exòtiques invasores, Asturnatura.com

Catàleg Español d'Espècies Exòtiques Invasores - Algues 1

http://www.magrama.gob.es/es/biodiversidad/temas/conservacion-de-especies/especies-exoticas-invasoras/ce_eei_algas.aspx

Fuentes y Créditos

  1. Adaptado por INVASORES - administrador de un trabajo de (c) cartotragsatec, algunos derechos reservados (CC BY), http://natusfera.gbif.es/guide_taxa/48

Más Información

NatuSfera Mapa