Helianthus tuberosus L.

Pataca, nyàmera
Helianthus_tuberosus_01_compr Helianthus_tuberosus_02 Helianthus_tuberosus_03_-_compr

Descripció 1

Planta herbàcia perenne amb rizomes tuberosos. Tiges d'1 a 2,8 m, ramificats a la part superior. Fulles de 10 a 25 x 7 a 15 cm, oval-lanceolades, acuminades, de marge serrat, amb pecíol alat, aspres pel feix i amb pubescència blanquinosa al revers. Inflorescències en capítols de 4 a 8 cm de diàmetre, disposats en conjunts corimbiformes i erectes de nombre variable. Bràctees de l'involucre de color verd fosc. Fruits proveïts de vil·là escamós.

Biologia 1

Floreix d'agost a octubre. Espècie molt tolerant de temperatures elevades i fredes. Les gelades maten les parts aèries però els tubercles poden suportar la congelació diversos mesos. A les nostres latituds, les llavors no solen madurar, per la qual cosa la reproducció té lloc de manera vegetativa per mitjà dels tubercles.

Hàbitat 1

Colonitza llocs humits i vores de rius rics en matèria orgànica o bé biòtops amb forta influència antropozoògena i una mica d'humitat edàfica. Prospera millor en substrats amb pH proper a la neutralitat, encara que tolera valors d'entre 4,5 i 8,2. Prefereix les exposicions a ple sol, suportant una mica d'ombra.

Fonts 1

Atles de les plantes al·lòctones invasores a Espanya.

Catàleg Español d'Espècies Exòtiques Invasores - Flora 2

http://www.mapama.gob.es/es/biodiversidad/temas/conservacion-de-especies/especies-exoticas-invasoras/ce_eei_flora.aspx

Fuentes y Créditos

  1. Adaptado por INVASORES - administrador de un trabajo de (c) cartotragsatec, algunos derechos reservados (CC BY), http://natusfera.gbif.es/guide_taxa/11
  2. (c) INVASORES - administrador, algunos derechos reservados (CC BY-SA)

Más Información

NatuSfera Mapa