Lepomis gibbosus (Linnaeus, 1758)

Peix sol
Lepomis_gibbosus_compr

Descripció 1

Peix de petita grandària, que no sol superar els 25 cm de longitud. Cos aplanat lateralment i amb colors molt vistosos: bandes blavoses que irradien del cap fins als flancs, amb taca negra i vermella a l'extrem posterior dels opercles, i amb el ventre de color groc-vermellós. Aleta dorsal molt desenvolupada, amb dues parts diferents, l'anterior amb radis espinosos i la posterior amb radis tous.

Biologia 1

Fresa entre maig i juliol en aigües amb temperatura superior als 16°C. Una o diverses femelles dipositen en nius excavats a la sorra entre 600 i 5.000 ous, que vigilarà el mascle. Període d'incubació d'entre 3 i 5 dies. Les larves són cuidades pel mascle fins que poden nedar i buscar refugi. Omnívor oportunista: depredador voraç d'invertebrats, mol·luscs, insectes, ous, alevins i peixos petits. Sol atacar altres peixos per la cua, arrencant-los-la i evitant-ne la fugida.

Hàbitat 1

Espècie molt ubiqüista, que presenta una gran adaptació a viure en tolles i zones amb escassa profunditat, molt resistent a les èpoques estivals amb cabals baixos als rius i a les aigües estancades.

Fonts 1

Catàleg espanyol d'espècies exòtiques invasores, Atles i Llibre vermell dels peixos continentals d'Espanya

Catàleg Español d'Espècies Exòtiques Invasores - Peixos 1

http://www.magrama.gob.es/es/biodiversidad/temas/conservacion-de-especies/especies-exoticas-invasoras/ce_eei_peces.aspx

Fuentes y Créditos

  1. Adaptado por INVASORES - administrador de un trabajo de (c) cartotragsatec, algunos derechos reservados (CC BY), http://natusfera.gbif.es/guide_taxa/34

Más Información

NatuSfera Mapa