Ruscus_aculeatus_(1) Ruscus_aculeatus_(2) Ruscus_aculeatus H%c3%a0bitat_ruscus Ruscus_(1)
Foto © Alicia Laura Valle Vera, algunos derechos reservados
VILARDELL (Google, OSM)
41.6980025, 2.522929
Pública

Descripción original

Camèfit (Nanofaneròfit) de la família de les Liliàcies i del gènere Ruscus. Té rizomes subterranis dels que surten tiges florals masculins o femenins, en tots dos casos presenta dos tipus de tiges, els normals són llisos i arrodonits, mentre que els altres tenen falses fulles (filocladios), de manera ovolanceolada de 2 a 3 cm de longitud i acabades amb una punta rígida i punxant. Les fulles veritables són molt petites, com escames que normalment passen desapercebudes, apareixen en les aixelles i tenen entre 3 i 4 mm de longitud. Tota la planta fa la fotosíntesi a excepció de les fulles veritables que es desprenen ràpidament. Les flors són petites, verdoses o violàcies, situades al centre amb sis tèpals en dos verticils; les femenines són tricarpelares amb ovari súper mentre les masculines tenen tres estams soldats pels filaments, la pol·linització es fa per mitjà dels insectes (entomógama); floreix a l'hivern ia la primavera, mentre que a la tardor i hivern, a les plantes femenines, apareix el fruit en forma de baia vermella de 10 a 12 mm de diàmetre amb dos llavors i que destaca sobre el verd fosc de la planta; la disseminació es fa per mitjà de les deposicions dels animals que mengen els fruits (endozoócora). La seva floració és del febrer a l'abril. Es troba a l'area biogeogràfica de la terra baixa: contrades marítimes subhumides (i muntanya mediterrània marítima) Ocupa vessants preferentment solells dels terrenys muntanyosos suaus. El clima on es desenvolupa és el mediterrani marítim, relativament càlid i amp poca amplitud tèrmica. Creix sobre substrats diversos, generalment sobre roques àcides, preferentment granit i necessita sòls sorrencs, oligotròfics i fàcilment erosionables. Està fortament lligat al l'hàbitat dels alzinars, carrascars i boscos esclerofil·les i laurifolis. Espècie medicinal. S'utilitza contra hemorroides i varius, gràcies als seus components que són vasoconstrictores i antiinflamatòries. S'aplica en forma externa i s'utilitza seu rizoma, la seva arrel i fulles. S'utilitza contra hemorroides i varius, gràcies als seus components que són vasoconstrictores i antiinflamatòries. S'aplica en forma externa i s'utilitza seu rizoma, la seva arrel i fulles. Redueix també la cel·lulitis i en contenir rutósido, ajuda a les cames varicoses i cansades; també ajuda contra la flebitis i millora la circulació. També és bon diürètic i posseeix propietats febrífugas. Molt recomanable contra els càlculs de la vesícula, ajuda a la febre i contra la gota i l'artritis, ja que ajuda a eliminar l'àcid úric, propiciant una major sudoració. Conté gran quantitat de tanins, els glucòsids, la resina, el calci i el potassi. Contraindicacions:
No s'ha d'administrar durant l'embaràs o lactància. Els gotims, consumides per nens, provoquen vòmit, diarrees i convulsions. En molts països, les seves branques amb filocladios (tiges aplanades que semblen fulles) de color verd fosc i fruits vermell brillant s'utilitzen com a decoració nadalenca. El galzeran gràcies a la seva consistència dura és emprat com "escombra" o més aviat "raspall" per netejar per dins els barrils de vi un cop s'han buidat.

Fruits mig madurs (aproximadament el 50% dels fruits tenen color) Búsqueda de observaciones con campo
45c Alzinars (bocos o màquies de Quercus ilex), de terra baixa. Búsqueda de observaciones con campo
Té rizomes subterranis dels que surten tiges florals masculins o femenins, en tots dos casos presenta dos tipus de tiges, els normals són llisos i arrodonits, mentre que els altres tenen falses fulles (filocladios), de manera ovolanceolada de 2 a 3 cm de longitud i acabades amb una punta rígida i punxant. Les fulles veritables són molt petites, com escames que normalment passen desapercebudes, apareixen en les aixelles i tenen entre 3 i 4 mm de longitud. Búsqueda de observaciones con campo
Logo-eee-15px

Comentarios e identificaciones

2418-thumb
Ruscus aculeatus - Photo (c) ressotaelspeus, algunos derechos reservados (CC BY-NC)
Identificación de alvalleve: Ruscus aculeatus, un miembro de planta (Plantae Plantae)
Publicado por alvalleve hace alrededor de 2 años (Reportar)
2262-thumb
Ruscus aculeatus - Photo (c) ressotaelspeus, algunos derechos reservados (CC BY-NC)
Identificación de serapio: Ruscus aculeatus, un miembro de planta (Plantae Plantae)
Publicado por serapio hace alrededor de 2 años (Reportar)
233-thumb
Ruscus aculeatus - Photo (c) ressotaelspeus, algunos derechos reservados (CC BY-NC)
Identificación de jaume-piera: Ruscus aculeatus, un miembro de planta (Plantae Plantae)
Publicado por jaume-piera hace alrededor de 2 años (Reportar)

Resumen de la identificación

Ruscus aculeatus - Photo (c) ressotaelspeus, algunos derechos reservados (CC BY-NC)
Identificación de alvalleve: Ruscus aculeatus, un miembro de planta (Plantae Plantae)
Ruscus aculeatus - Photo (c) ressotaelspeus, algunos derechos reservados (CC BY-NC)
Identificación de la comunidad: Ruscus aculeatus, un miembro de planta (Plantae Plantae)
Acerca de
serapio jaume-piera 2 personas están de acuerdo

Sugerir un identificador

Inicia sesión o Crea una cuenta para agregar identificaciones
Logo-eee-15px
Logo-eee-15px
Logo-eee-15px

Evaluación de la calidad de datos

¿Identificador reconocido por la Comunidad?
2 personas concuerdan
0 personas no concuerdan
¿Fecha?
¿Geo referenciado?
¿Fotos o sonidos?
¿El organismo es salvaje?
alvalleve 100%
No 0%
¿Qué te parece?
/ No
¿El lugar parece correcto?
alvalleve 100%
No 0%
¿Qué te parece?
/ No
¿La fecha parece correcta?
alvalleve 100%
No 0%
¿Qué te parece?
/ No
¿Adecuada?
Grado de calidad investigación
Detalles Ocultar detalles
Logo-eee-15px
Observación © Alicia Laura Valle Vera
Cc-by-nc_small algunos derechos reservados

¿Es esta observación inapropiada, spam u ofensiva? Marcar esta observación

Si piensas que esta observación no es exacta, por favor, agrega una identificación o describe la inexactitud en un comentario.

Logo-eee-15px
Pin_it_button